A múlt heti lemezajánló is jutalomjáték volt, és a mostani is ajándék a szerzőnek. Úgy látszik, a drum and bass-ben nincs uborkaszezon, folyamatosan jönnek a jobbnál jobb megjelenések. Ezúttal DLR és az M-Zine & Scepticz single-jét, a Bachelors of Science kiváló remix EP-jét, a hamarosan hazánkba látogató SCAR Metalheadznél megjelent albumát és Technical Itch négyzenését ízlelgetjük.

629

DLR, M-Zine & Scepticz – WARM043 (Warm Communications)

Az Octane & DLR páros szétválása után mindkét fél kijelentette, hogy szólóban folytatódik az aktivitás, de úgy látszik, hogy erre csak az utóbbi producer emlékszik. Hála istennek, a minőség változatlan. Mondjuk ha kvalitásokról van szó, akkor a Warm Communications is erős, szóval a 43. kiadvány sikere szinte borítékolható. Régimódi techy vibe hömpölyög az A oldalon, a Standing In the Dark akár a korai Virus-megjelenéseken is szerepelhetne. Fémes, szürke hangzás, ahogy a címe megkívánja. A lemezt megfordítva a korábban általam az IPC-n is kiemelt, de kissé passzív M-Zine & Scepticz duóval közösen írt Still Alive pendíti meg lelkünk húrjait. Ha akarod, érzelmes, ha akarod, baljós, de az tuti, hogy nagyon egyben van. A Warm Communications megint nem okozott csalódást, simán az a fajta kiadó, amelynek a megjelenéseit meghallgatás nélkül is betehetitek a kosaratokba.

Bachelors of Science – The Space Between Remixes Vol. 1 (Code Recordings)

A Bachelors of Science a lágyabb drum & bass egyik méltatlanul alulértékelt csapata. Igaz, hogy voltak igencsak B-kategóriás zenéik is, de az ötlet, a fantázia mindig is ott volt a számaikban. Tavalyi albumuk – amelynek első remix EP-jét ezekkel a sorokkal ajánlom – kifejezetten színvonalasra sikeredett, szóval tessék nagyobb figyelmet fordítani rájuk! A Satisfy-hoz BCee és Villem nyúlt hozzá, de még hogy! Feszes likvid szinte folyamatos basszussal, de olyannal, hogy szem nem marad szárazon. Napfényes cucc! Az űrutazásra invitáló Kantóból Quadrant csinált egy 2-step alapú remixet, és ő sem okozott csalódást. Az eredeti darab hangulatát megőrizte ugyan, de egy deep-bulibarát verziót dobott össze. Method One kapta a címadó számot, amellyel méltán foglalja keretbe a rilízt. Magába szippantó, ambientszerű intróval indul a hatperces utazás, amely során az egész kozmoszt végigjárjuk, mintha csak a Planetáriumban ülnénk. Epikus!

SCAR – The Orkyd Project LP (Metalheadz)

Survival és Script nagyon egymásra talált a SCAR párosban, és jó pár single meg EP után most egy albumban is megmutatják, mekkora közöttük az összhang. Azt mondják, a Headz-LP-vel egy egységes elektronikus zenei anyagot akartak csinálni, hogy megmutassák, ők hogyan is írják a zenét. Az Orkyd amúgy a Naomi Pryorral és Codebreakerrel közös projektjük neve, amely az albumon jó párszor meg is mutatja magát, messze többről van tehát szó, mint egy cím. Remek ez az album. A gerincét a drum and bass adja, de a repertoár ezen belül is széles, hiszen ugyanúgy szerepet kap a modern tech-hangzás, mint a klasszikusabb dolgok. Ha kell, morog, ha kell, érzelgősködik, mindezt kiváló arányérzékkel. Hangsúlyos a vokál, és persze a mélység is, amelyet mindkét producertől megszokhattunk már. A d’n’b-zenék közé itt-ott egy-egy lassabb (vagy akár dob nélküli) darab ékelődik be, az egységesség érzete azonban egy pillanatra sem csorbul. Kiváló album, az év egyik legjobbja! Élőben is tesztelhető július végén Orfűn!

Technical Itch – Souls of Impatience EP (Tech Itch Recordings)

A jó öreg Tech Itch nagyjából világéletében ugyanazt a receptet követte: végy egy adag szétcsavart ament vagy vaskos, fémes 2-stepet, sötétítsd be, legyen nagyon szigorú, és ne feledd a félelmetes vokálokat sem! Ha ez megvan, akkor nagy vész nem jöhet, legalábbis én még mindig nem unom a birminghami producer dolgait. Újításra a Souls of Impatience EP-n sem kell számítani, nem hagyjuk el a járt utat, így egy megbízható anyagra flesselhetünk 25 percig. Két szigordzsungel és két egyenes szeletelés szerepel a négyzenésen, amely a hangzást kedvelőknek igazi csemege.

Share.

About Author

Leave A Reply