A budapesti éjszakai életben szerencsére a múltban és a napokban is sok hely adott, illetve ad teret olyan tört és basszusnehéz stílusoknak, mint a jungle, drum&bass, dubstep, grime, garage, dub, és egyéb kapcsolódó műfajok. Olyan viszont még nem volt, hogy egy klubot kizárólag e földalatti stílusokért nyitnak meg, ezért fontos, hogy kicsit megismerjük a május 3-án induló FRAME-et, ami jó eséllyel sokunk törzshelye lesz mostantól. A néhány lényegretörő kérdésre a FRAME programszervezője, Bobi, aka Nnothing válaszol!

A törtek és a basszus-zenei stílusok kevésbé mainstream oldalára ritkán szoktak ugrani hatalmas tömegek, mégis a FRAME koncepciójában kizárólag ilyen műfajok sorakoznak. Honnan jött ennek az underground klubnak az ötlete?

A magyar fiatalok mindig nagyon képben voltak az aktuális elektronikus zenei irányzatokkal. Nem mindig alkottak közösséget, de aztán ha valamelyik jófej klub (Kultiplex, Süssfelnap..) beengedte őket egy-egy rendezvényre, akkor mindig nagy rácsodálkozás volt, hogy mire képes az adott réteg. Már akkor megmutatkozott, hogy nem érdemes leírni a szűkebb rétegek zenéit sem, érdemes foglalkozni velük. Azóta csak növekedett a hasonló stílusok elfogadottsága.

Nyilván ott kezdődik az egész, hogy én személy szerint ezeket a zenéket szeretem. Több mint tíz éve a budapesti zenei élet közelében mozgok és majdnem tíz éve aktív része vagyok a szervezésének. Elég sok mindennel foglalkozom, amivel valószínűleg sosem foglalkoznék, ha nem lenne előfeltétele annak, hogy például létrehozhassam ezt a klubot. Lehet, hogy kicsit elkalandoztam, vissza a zenére.

Az elmúlt időszak elképesztően mozgalmas volt az elektronikus zenében. A pop zene benyelt egy rakás olyan elektronikus zenei elemet, amitől a hétköznapi ember jobban befogadja azt. Így az undergroundból kikerült egy elég nagy réteg, amiért persze nem is kár, mert ez a harsány reszelés azért a legtöbb zenei ínyenc fülét bántja, sőt kikéri magának. Emellett a mélyebb vonalon létrejöttek és evolválódtak olyan műfajok, melyek egyértelműen elhatárolódnak a másiktól, de a nem értők egy névvel elintézik az egészet. A legszembetűnőbb példa a drum&bass, ahol az új, kísérleti dolgok teljesen elválaszthatók a klasszikus d&b-től, néha sok köze nincs is hozzá. De ott a dub is, ahol a reggaevel és a mély dubsteppel néhol már annyira összekapcsolódtak, hogy a határokat nagyon nehéz megtalálni. Ezekből van rengeteg.

És hogy végre válaszoljak a kérdésre: mivel a nagyobb helyek és a nagyobb szervezőcsapatok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ezekkel kísérletezzenek, szükség van egy inkubátorra a stílusoknak, a fiatal dj-knek és producereknek. Ha nem adunk nekik esélyt a bizonyításra, eltűnik az egész. Mert amit nem látunk, az ugye nincs is…

frame2

Milyen programokkal és csapatokkal találkozhat az, aki ellátogat az Akácfa utcai helyszínre?

Az indulásnál pár meglévő sorozat költözik be hozzánk, így szerdánként az ASAN krú (Zosha, Cadik, Zomblaze…), csütörtökön többek közt a Onehundread brigád a raptrappel és a híres Jukeyfie. Ide bútorozik a Judas Grime, talán a város egyetlen garage sorozata, a Hi Hat Heat (Sirmo, Waxman, Mentalien, Raw-Soul) és az egyik fiatal drum&bass sorozat, a Dub Flyers brigád is lehetőséget kap. Sokáig sorolhatnám, de a lényeg az, hogy ugyan olyan tárt karokkal várjuk a jövő producereit és csapatait, mint a sok éve ebben tevékenykedőket. Vagy még tártabbakkal!

A hazai keménymag mellett mennyire lesz jellemző a külföldi vendég fellépők utaztatása a FRAME-be?

A klub egyelőre ingyenes, teszt üzemben nyit meg. Így túl sok lehetőségünk nincs a külföldis bulik tekintetében, de! Egyrészt a klub elsődleges célja, a stílusok bemutatása és egy egészséges közönség, közösség kinevelése mellett az, hogy a rengeteg hazai tehetséges fiatal lehetőséghez jusson. Mint már említettem, nem a nagy partysorozatok mintáit szeretném követni, hiszem azt, hogy a fiatalok nem csak a szupersztárokra, egymásra is kíváncsiak! Emellett tervben van a környező országok hasonló szemléletű klubjaival, klubestjeivel való közreműködés, így ha nem is klasszikus értelemben vett külföldis bulikról beszélhetünk majd, de lesznek!

Mesélj a klubbal kapcsolatos technikai, gyakorlati tudnivalókról kicsit! Megközelítés, belépő, hangrendszer, dizájn, kapacitás, korhatár, bárpult távolsága a tánctértől…

Nyilván többen feltették maguknak a kérdést, hogy mégis hogyan maradhat életképes egy ilyen klub, ha ingyenes. Egyrészt az ingyenesség csak a tesztüzemre szól, másrészt erre a kérdésre, a megközelítés azonnal választ ad, de remélem senkinek nem szegi kedvét. Bejutni egyelőre a Fogasház kertjéből lehet, annak a jövő héten megnyíló pince rendszerében helyezkedik el. Hét közben a jövőben is így marad majd, azonban a hétvégi napokon a Fogasház közönségétől némileg leválasztva, az utcáról lesz lehetőség bejutni, jelképes belépő mellett, így is elősegítve a klub közönségének komfortérzetét.

Mivel a hely elméletileg egy hónapja nyitva van (persze nincs), joggal hihetnénk, hogy a végleges formájában nyit meg, de gyakorlatilag a nyitás utáni tapasztalatok alapján pár hónap múlva nyeri el végleges formáját. A hangrendszert a basszus zenei igényekre tervezték, felső kategóriás Martin audio rendszer, mely finomhangolására csak a közönséggel teli terem tapasztalatai után lesz lehetőség, de igyekszünk a nyitásra megfelelően felkészülni.

A design tekintetében a minimalizmus lesz a mérvadó, a pult a tánctér bejárata mellett, szintén a pincében taláható egy kis beszélgetésre is alkalmas térrel. Lényegében egy 2-300 fő befogadására alkalmas külön álló hely, a kert alatt. Földalatti, akárcsak a mozgalom, de szerencsére a légtechnika és a fűtés elfeledteti ennek minden negatív vonzatát!

Ismerkedj meg az első hét programjaival!

frame_flyer_01-02

Share.

About Author

I came to hear the band today, I ain't thinkin' 'bout u

Leave A Reply