Az IPC-n még csak hétfő este indult az előjelölés, viszont a nagy múltú Drum & Bass Arena idei közönségszavazásának eredményhirdetését már kedden éjjel megtartották. Meglepetés ismét nem történt, a profi show keretein belül többek között újabb tiszteletreméltó nagy öreggel bővült a Hírességek csarnoka, és kiderült, hogy Andy C letaszíthatatlan a legjobb DJ-nek fenntartott trónról.

dnbawards_629

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mint minden szavazás esetében, itt is vannak, akiknek tetszik a végeredmény, és vannak, akik vitatják egy-egy első helyezés jogosságát. Azt viszont mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a DNBArena szerkesztőségébe ismét rengeteg szavazat érkezett, így a győztesek semmiképpen nem érdemtelenül nyertek. Emellett azt is tegyük hozzá, hogy az oldal elsődleges célközönsége a britek közössége, így az eredmények értékelésekor ezt is kéretik figyelembe venni. Elsősorban nem az underground hangzás dominál, hanem a dnb “közérthetőbb”, több esetben rádióbarát változata. Fogalmazhatunk úgy is, hogy idén (is) ezek a győztesek tették a legtöbbet a drum & bass népszerűsítéséért, első helyezésük létjogosultsága tehát megkérdőjelezhetetlen.
Haladjunk a gála időrendi sorrendjében, és nézzük meg, idén kik kapták az egyik legrangosabb kitüntetést!

Legjobb klip: Dub Phizix & StrategyBuffalo Charge

Kinek nem csalt mosolyt az arcára ez az egyszerű, mégis remek klip a reppelő bivallyal? A Strategy, Snidey Ken, Shit-Head, Arse-Backwards, Hitchcock, Tommy Ten-Men és Curtains alkotta csorda vonulását, sárban dagonyázását és legelészését bemutató videó a kiváló zenével párosulva bizonyítja, hogy ha jó az aláfestés és klip ötlete, akkor nem kell CGI-trükkök sokaságát bevetni a sikerhez.

Legjobb újonc DJ: Emperor

Emperor tavaly ugyanebben a kategóriában már volt jelölt (azaz a szavazást összeállítók kicsit tágabban értelmezték a newcomer fogalmát), de idén nyernie is sikerült. Producerként olyan remek rilízeket jegyzett idén, mint a Mefjussal közös Hello World EP, DJ-kvalitásairól pedig az alábbi videó tanúskodik. Aki nem érzi benne a lendületet, az egy kicsit tekerjen még a hangerőre!

Legjobb újonc MC: Skittles

A manchesteri Skittlest már 2011-ben a város hip-hop szenzációjának nevezte egy lap, mostani győzelme tehát nem előzmények nélküli (pláne, hogy már tavaly is jelölt volt). Idén sokan Icicle Problem című trekkjében hallhatták, tavaly az In For Me volt az aktuális sláger, míg 2012-ben a Dub Phizixszel közös I’m a Creator robbantott.

Legjobb újonc producer: Maduk

A 23 éves holland producer 2014-ben feltűnt Logistics albumán, kollabolt Nymfóval, de tavaly a Viper címkéjével is megjelent. A rá jellemző, lendületes diszkólikvidroller hangulat új zenéjében is elkapható.

Legjobb bulisorozat: Hospitality

A kategóriában címvédés történt, hiszen a Hospitality tavaly is győzött. A nemzetközi bulisorozat nemcsak a Hospital kiadó művészeinek, hanem kiváló “külsős” DJ-knek is rendszeres fellépőhelye. A partiképek és a line upok magukért beszélnek, aki pedig a sorozat szépségeit saját maga tapasztalná meg, jövő héten Budapesten is megteheti.

Legjobb fesztivál: Let It Roll

Idén tartották a hatodik Let It Roll fesztivált a cseh Benesovban. A rendezvény népszerűségét jelzi, hogy néhány éve már szervezett buszok is indulnak rá Magyarországról. Rengeteg jó DJ, olcsó sör, szép lányok  minden megvan, ami egy emlékezetes hétvégéhez szükséges. Európa legnagyobb dnb fesztiválja a stílus legszélesebb spektrumát mutatja meg, így nem meglepő a győzelme.

Legjobb live act: Camo & Krooked

Még mindig tart a Zeitgeist album sikere, hiszen idén a legjobb live act kategória trónjára ülhetett fel vele az osztrák páros. A tavaly a legjobb albumnak választott nagylemez tehát élőben is sikeres, így a 2013-ban az első számú produceri címet is elnyerő duó lendülete tovább tart.

Legjobb kiadó: Hospital

Az idén “nagykorúvá vált”, történelmi jelentőségű kiadó egyre többször lelép a korábbi években járt diszkós útról, és idén is jó néhány igazán kiemelkedő megjelenéssel rukkolt elő, elég, ha csak a S.P.Y albumokra (Back 2 Basics Chapter One és Chapter 2) vagy Nu:Tone LP-jére gondolunk. Természetesen a flitterbass-sound is megmaradt, de talán így a label “klasszikus” hangzását kedvelő hallgatóság is kielégítve érzi magát.

Legjobb zene: SigmaNobody To Love

Ha azt nézzük, hogy ez a trekk a magyar rádióállomásokon is feltűnik (sőt, az MR2 napi rotációban pörgeti), akkor meg is kapjuk a választ arra, hogy miért lett első helyezett. Ami népszerű, arra sokan szavaznak, és ne feledjük, főleg britek voksoltak, akiknek hétköznapjaiban sokkal inkább jelen van a stílus. A hivatalos videóklipet majdnem 92 millióan (!) látták a Youtube-on, szóval ez alapján az első hely indokolt, akár egyetértünk vele, akár nem.

Legjobb album: State of MindEat The Rich

Megannyi nagylemez született 2014-ben, így gyakorlatilag bárki is nyer egy-egy szavazáson, lehetetlen vita nélkül megúszni. Hogyan is hasonlítható össze egy remek neuró album egy likviddel vagy egy diszkóval? A DNBArena szavazóinak legnagyobb része a Black Sun Empire-féle Blackout Musicnál megjelent LP-re voksolt, a győzelmet pedig nem érdemes elvitatni, hiszen egy kellően lendületes anyagról van szó, amelynek sok darabja a mai napig visszatérő eleme a DJ-szetteknek.

Hírességek csarnoka: Fabio

Reméljük, jó sokáig lesz még DNBArena Awards, ugyanis a Hall Of Fame-ben rengeteg embernek van még hely… Tavaly Dillinja került be, idén pedig a liquid funk egyik ősatyja, a Creative Source kiadó alapítója, Fabio huppanhat le egy bársonyszékre. Emberünk a mai napig aktív, szettjeinek hangulata pedig ugyanaz, ami miatt anno megszerettük.

Legjobb vokalista: Riya

Megannyi parti slágere volt még idén is a Piano Funk, amelynek Riya ugyanolyan fontos része, mint az alul futó dob. A Tokyo Prose-féle Waiting On sem piskóta, és énekesnőnket Von D is bevonta idén egy heartbreakerbe (nem beszélve törteken túli produkciókról). Erős volt a mezőny, de Riya sikerét sem kell különösebben indokolni.

Legjobb MC: Dynamite

Jómagam kevés buliba járok, és ha el is megyek egyre, kevés MC-t hallok, pedig a jó ceremóniamester nagyot tud dobni egy-egy szetten. Persze ezzel nem mindenki ért egyet, hiszen sokan kifejezetten nem szeretik, ha a mikrofonba óbégat valaki (azt én sem, ha gépként, a zenét elnyomva, a kiállásokba mantrázva teszi valaki), de ízlések és pofonok, nem vagyunk egyformák. Dynamite múltja mindenki előtt ismert, az pedig, hogy ennyi idő után is első helyet érő módon dolgozik, kalapemeléssel jár.

Legjobb producer: Noisia

A holland hármasfogat a 2013-as teljesítménye alapján is ott volt a döntőben, de akkor nem nyertek. Ami nem sikerült tavaly, az összejött idén. Nehéz lenne egyet kiemelni az idén megjelent zenéjük közül, hiszen a Prolixszal közös bomba, az Asteroids pont olyan jó, mint az Oh Oh vagy az Upbeats közreműködésével készült (a kollabolóktól várt hangzáshoz képest meglepően finom) Little Fling. Nem ez volt a legtermékenyebb évük, de zenéik pont olyan jól szólnak, mint mindig.

Legjobb DJ: Andy C

Akár ki is nevezhetnék a kategóriát Andy C külön területének, hiszen a RAM-főnök sorozatban hatodszorra ülhet le a bársonyszékre. Talán ez az a cím, amit a legkevésbé kell magyarázni, hiszen szinte minden szavazáson Andy C nyer. Aki hallotta már játszani, az nem is igényel semmi kommentárt, akinek pedig nem volt lehetősége élőben elcsípni, annak az alábbi videóval segítek.

Share.

About Author

Leave A Reply