Szeptember kedvezett a drum and bass-nek, legalábbis az albumtermés ezt mutatja. Két retrospektív szólóval lettünk gazdagabbak Optical és Teebee jóvoltából, Rido a neurofát rázogatta meg, a Mutated Forms a maga sokszínű, kísérletezgetőbb vonalán rukkolt elő LP-vel, a Cryogenics a dobőrülteket kényezteti, Lenzman pedig a saját dallamgazdag stílusában dobott a polcra egy albumhosszúságú EP-t

Lenzman – All for You EP (The North Quarter)

EP ugyan, de nyolczenés (sőt, az intróval meg a közjátékkal együtt tíz), szóval nyugodtan kezelhetjük albumként. A megjelenés érdekessége, hogy ez Lenzman saját kiadójának, a The North Quarternek a debütálása. A címke neve annak a környéknek állít emléket, ahol a producer felcseperedett, és a label boss mellett számára kedves zenészek trekkjeit fogja kiadni.
Az All For You EP-ről nem érdemes elemzést írni, hiszen magáért beszél. Egyszerre szívbemarkoló és vidám, szürke és napfényes, hallgatós és táncolós. Ami azonban a legfontosabb: minden perce zenei. Zongora és egyéb hangszerek, vokál, atmoszféra, minden van benne, ami egy kiváló, akárhányszor meghallgatható anyagra kell. A képet Redeyes és DRS közreműködése teszi teljessé. Úgy kellenek az ilyen rilízek az egyre elbutuló drum and bass-nek, mint egy falat kenyér.

Hallgasd meg a Spotify-on

Rido – Rhythm of Life (Blackout Music)

A State of Mind és a Neonlight után a cseh Rido is szólóalbumot kapott a Black Sun Empire-től, a neurorajongók nagy örömére. A Rhythm of Life sokszínű, olyan egyveleg, amit ha végighallgat az ember, nagyjából be tudja lőni, hol tart manapság a hangzás. Van benne egy kis Mefjus, nyomokban NickBee is feltűnik, de asszociálhatunk akár Mindscape-re is. Értelemszerűen nem erre fogunk lassúzni a tánctereken, de a sötét pincékben vagy sokezres rave-eken nagyon jól működik majd az összes zene.

Hallgasd meg a Spotify-on

Cryogenics – Cold Files (Audio Theory Records)

A görög Cryogenics 2012-ben tűnt fel a drum and bass égiszén, az elmúlt négy évben pedig jó pár single-lel, EP-vel és albummal örvendeztette meg a mélyebb, partik világától távol(abb) álló zenéket preferáló közönséget. A korábban megkezdett vonalat folytatja az Audio Theorynál kijött Cold Files, ez a jungle/amen alapú, sötét tónusú LP. Egy kicsit talán hosszú  húszzenés , régebbi és új zenéket felsorakoztató album, amelyen a széttört ütemek mellett halfstepet és lassabb basszuszenét is kapunk. Egyáltalán nem vidám, azaz kell hozzá egyfajta lélekállapot, de aki szereti a Paradox, Tech Itch és társaik fémjelezte vonalat, annak biztosan nem okoz majd csalódást.

Hallgasd meg a Spotify-on

Mutated Forms – Holograms (Spearhead)

A trióként Tallinból indult, mára kéttagúként működő angliai-észt produkció első albuma a BCee-féle Spearheadnél jött ki, nem ez azonban a debütáló megjelenésük a címkén, hiszen 2011-ben itt jelent meg a S..I.N.-nel közös Talk to Me/Right Now kombó is. A trendi stílusjegyeket bőven átlépő, már-már extravagáns kiadvány bőven beszippantott jellemzőket máshonnan: néhol egy kis elektróba szaladunk, másutt r’n’b-vokál kényeztet. Ha viszont dnb, akkor minden van benne a neuró beütéstől a likvidig és jungle-ig. Izgalmas album, és ha valaki túl tud jutni azon, hogy nem követi a divatot, akkor tetszetős is.

Hallgasd meg a Spotify-on

Optical – 20 Years of Optical Vol. 1 (Virus)

A Discogs szerint 1996-ban No Time/T.H.X. címmel a Celluloid Records címkéjével landoló szólóval indult Optical karrierje. Sokféleképpen tarthatjuk őt számon: a drum and bass egyik alappillére, Ed Rush-sal a történelemkönyvekbe kerülő producer, a legendás Virus kiadó (fél)atyja, megannyi klasszikus trekk szerzője, az összes Hall of Fame tagja. Optical munkásságának rajongói sírva örülhetnek a húszéves pályafutásra visszatekintő albumnak, amelyen újramasterelt zenék és ritka vagy ki nem adott számok sorjáznak. Lesz folytatása is!

Hallgasd meg a Spotify-on

TeeBee – Archives (Subtitles)

TeeBee is a régi kedvencei újrakiadása mellett döntött. Őszintén szólva nagyon örültem ennek a döntésnek, mert a Calyxszal közös újdonságaik elég kevés nyomot hagynak az emlékezetemben (azon kívül, hogy nem teszik túl magasra a lécet). Az Archives-on ráadásul rajta vannak azok a kedvenceim is, amelyek miatt anno megszerettem a norvég producert. Aki tudni szeretné, mitől volt egyedi TeeBee hangzása, és mitől lehet a mai napig kuriózumként emlegetni a korai Subtitles-soundot, ne habozzon. A többieknek meg kötelező nosztalgia!


Hallgasd meg a Spotify-on

Share.

About Author

Music is my only friend.

Leave A Reply