Április is véget ért, itt is van az extra-sokszínű albumajánló! ENA, Spearhead, Cylon, Looh, Fokuz, Ingredients, Dub Fx, Boka és Gorgon City, azaz ipari-kísérleti elektronika, dnb, crossbreed, dubstep a terítéken!

SPEAR059_629

ENA – Binaural (Samurai Horo)

DJ Presha nagyon mély, kísérletező, gyakran elvont zenék megjelentetésére használt Samurai-alcímkéje, a Horo ad helyet ENA második szerzői albumának, a Binauralnak. Nagyon nehéz leírni, amit hallunk, hiszen a könnyen kategorizálható elektronikus zenék világától távol áll az LP. Indusztriális hangulat kíséri végig a tizennégyszámos korongot, a leftfield hatás technóból, ambientből építkezik. Nyugtalanító érzete miatt tökéletes kísérőzenéje lehetne egy űrben játszódó thrillernek (különösen a Faction, amely mintha három és fél perc space noise lenne). Nem könnyű album, nem is lesz bestseller, de az elvont elektronika kedvelői imádni fogják.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

VA – Ten (Spearhead)

Tizedik születésnapját ünnepli a BCee vezette Spearhead, mely a jeles alkalmat egy kétcédés válogatással koronázza meg. A Ten címre keresztelt albumon régi és új trekkek is vannak. Többek között hallhatjuk a Netsky-féle I Refuse-t, újra gyönyörködhetünk a S.P.Y írta By Your Side Logistics remixében, LSB és Sian Sanderson az Overthinkinget idézi fel, a kiadófőnök pedig a csodás Generationsszel utaztat a lebegés világába. Az új trekkek is jól működnek: Need For Mirrors és Kabuki közöse, a Slow Dive extramély basszusával, érzelmes hangulatával és táncoltató váltásával a likvid/roller bulik nagy kedvence lehet, de nem szabad elmenni szó nélkül a Hybrid Minds és a csodálatos Riya munkáját dicsérő, So Far című szépség mellett sem. Natúr dobokon szállnak a stringek, amelyeken angyalként ül a brit vokalistahölgy. Emlékezetes!

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

VA – Illustrations (Cylon)

Loxy egy huszonkét trekkből álló válogatással rukkolt elő, amely a Cylon aktuális kedvenceit fogja össze. Kevésbé ismert és jól bejáratott nevekkel egyaránt találkozhatunk az Illustrations-ön, amelynek minden zenéje egy-egy rövid búvárkodás a 170 bpm körüli tempó Mariana-árkában. Kétlépéses drum & bass-re ne nagyon szímítsatok, az LP ugyanis a halfstepek és az egyéb százhetvenes törtek világába kalauzol. Kár lenne egy-egy nevet kiemelni, hiszen mindenki odatette magát, inkább hallgassátok meg az albumot, és válasszátok ki magatoknak a kedvenceket!

Looh – The Looh Album (L/B)

A crossbreed-rajongók Cooh és Limewax, azaz a Looh új albumának örvendhetnek. 40 hallgató extraszerencsés, hiszen ők a Cooh kezei között megszületett egyedi képpel is gazdagodnak. A művészi alkotás készüléséről itt látható egy rövid videó. Ami pedig az albumot illeti, nem csalódnak, akik egy cédényi veretésre számítanak. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy korántsem öncélú csapkodásról van szó. Elég sok hatás megjelenik a korongon a drum and bass-től a hardcore-ig, a technótól a “korai” Limewax-hangzásig. Kreatív album, és bár én annyira nem érzem ezt a stílust, a munka és a kreativitás átjön, így ki merem jelenteni, hogy ez egy jó album.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

VA – Source of Life (Fokuz)

Sokan szokták ekézni a Fokuzt (köztük én is), hogy a kiadó túlzásba viszi a megjelenéseket (van, hogy egy héten több rilíz is kijön), és ez a minőség rovására megy. Ez elsősorban a digitális kiadványok nagy száma miatt van, a vinilek azért általában rendben vannak. Ha nem is teljes egészében, de ez igaz a hét(!)lemezes Source of Life válogatásra is. A DJ-kollégáknak nem lesz túl kellemes, hogy oldalanként két-két zene helyezkedik el, de a bakelitet otthon hallgató dnb-kedvelőknek kényelmes is lehet, hiszen így tizenkét percenként kell fordítani a lemezeken. A közreműködők listája impozáns, hiszen a manapság egyre népszerűbb Soligen & Type 2-tól Intelligent Mannersig, Jaybeetől Joakuimig tart a lista, amelyben az “újkori” Fokuz-előadók (Rowpieces vagy Actraiser) is kiemelt helyet kapnak. Szerintem öt lemezen elfért volna a lényeg, de tény, hogy kellemes válogatás lett a Source of Life, a likvidkedvelő lemezgyűjtők bátran beruházhatnak rá.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON (CD1)

VA – Substance (Ingredients)

Kint van az Ingredients válogatásalbuma, a Substance, amely a deep drum and bass-csemegék igazi kicsesbányája. Skeptical, Response, Halogenix, Mute & Mako, a Total Science vagy a DBR UK szórja a finomságot, a végén egy harmincperces bónuszmixszel.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Dub FX – Theory of Harmony Remixes LP (Audioporn)

Az utcai szájzenészből világsztárrá lett Dub FX illusztris társasággal remixeltette Theory of Harmony című albumának zenéit. A sokszínű válogatáson éppúgy megjelenik a floorfiller neurofunk, mint a likvid, a morcos roller vagy a jamaikai sound. A remixerek névsora magáért beszél, hiszen többek között Random Movement, Makoto, Krafty Kuts, BCee & Villem és Shimon felel a hangulatért.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

VA – Boka Dubstep: Tank Series Vol. 1 (Boka)

A Boka egy igazi partiválogatást hozott össze a dubstep szalonképesebb fajtájából. A trekklistért a többek között Audio is alkotta Pixel Fist, Matta vagy Squarevawe felel. Félúton a deep és a csujogatás között, pont jó azoknak, akik kerülik a vinnyogóstepet, de egy kicsit megmozgatnák elgémberedett tagjaikat.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Gorgon City – Sirens (Remixes) (EMI)

Megjött a Gorgon City tavalyi, Sirens című albumának remixprojektje, amely az eredeti LP-hez hasonlóan elég jól körbejárja a house-t. Az egyik legjobban sikerült átdolgozás a Weiss-féle Imagination, de Huxley is adott egy nagy plusz az Unmissable-höz. A további remixerek listája is impozáns, hiszen a Booka Shade, Deetron vagy – egyedüli dnb-előadóként – Etherwood is hozzáadja a magáét. Bónuszként Kiesza és Jessie Ware egy-egy zenéjének Gorgon City remixe zárja az anyagot. Kicsit underground, kicsit kommersz, nagyon vokálos. Kellemes cucc!


Share.

About Author

Leave A Reply