Egy hónapja indított sorozatunk második része is bőven tartogat olvasni- és hallgatnivalót, hiszen novemberben ugyancsak számos album látott napvilágot. Cikkünk még hosszabb lenne, ha az Invaderz, Icicle, Kimyan Law és a V Recordings LP-jéről nem írtunk volna szólóban. Azért így sincs ok az aggodalomra, hiszen összefoglalónkra is maradt hat nagylemez.

collage_629

VA – Horizons TEN (Horizons Music)

Ha van label, amely minőségi megjelenéseivel folyamatosan ott van a drum and bass mélyebb, techesebb, olykor kísérletezőbb vonalának reflektorfényében, akkor az a Horizons Music. Az idei évben többek között Break, SCAR, Digital, Amoss vagy Need For Mirrors szólókkal villantó címke válogatásai rendre jól sikerülnek, és ez a TEN esetében is így van. A Horizons tizedik életévét ünneplő korong elsősorban a kiadó körül az utóbbi időben rendszeresen felbukkanó nevek munkáit tartalmazza, két remixet (egy Jubei és egy Amoss átiratot) szentelve a 2005-ös debütáló trekknek, a Skitty-féle 10 Stepsnek. Hallhatunk rajta egy klasszikus hangzású számot a manapság szerencsére ismét aktív Digital & Spirit párostól (amelynek tagjai egy-egy szólóval is helyet kaptak a CD-n), gliccses-wonkys szépséget Mako & Hydro műhelyéből, pörgős tánctérrobbantást Nickbee kezei közül, de többek között Break és DLR rajongói sem maradnak kedvenceik zenéi nélkül.

Mefjus – Emulation (Critical)

A korábban inkább visszafogottabb, mélyebb megjelenéseiről ismert Critical idén egy igazi bombát is bevállalt Mefjus albumával. Az Emulation LP-t beharangozó sampler lemez kapcsán már megírtuk, hogy az anyag nemcsak az osztrák producer munkásságának összegzése, hanem a modern, technológia-orientált világ bemutatása is. A tizennégy darabból álló album remek bizonyíték arra, hogy a neurót kifejezetten izgalmasan és változatosan is lehet csinálni, szóval bátran ajánljuk mindazoknak, akik azt hiszik, hogy a hangzás semmi másra nem jó, csak partikban veretni. Természetesen túlzás lenne azt állítani, hogy egyedülállóan muzikális darabbal van dolgunk (bár ha a különféle elektronikus hangemulátorok kreatív felhasználását nevezhetjük zeneiségnek, akkor miért ne), sőt, egyes trekkek a gatyát is lerázzák a hallgatóról. A Saturate, a Phace-szel készült Impuls vagy a Misanthrop közreműködésével írt Stutter mind komoly tűzerő. Az Emulation LP-t azoknak is érdemes meghallgatni, akiktől egyébként távol áll ez a fémes hangzás, mert Mefjus nagyon izgalmas, sokszínű és legfőképpen kreatív korongot dobott össze, az idei neurótermés egyik kiemelkedő darabját.

Om Unit – Inversion (Metalheadz)

Nagyjából egy évvel az előző, Threads című LP megjelenése után rukkolt elő Om Unit a második szerzői albummal, amelyet ezúttal a nagy múltú – és az elmúlt időben a topkiadók Bajnokok Ligájának élmezőnyében tanyázó – Metalheadz jegyez. Az Inversion minden trekkjéből árad az oldschool hangulat. Klasszikus dobok, szintik és basszusok, amelyeket a producer 2014-es köntösbe öltöztetett ugyan, de 15 évvel ezelőtt sem tűntek volna jövőbelinek. A korabeli hatást erősítendő maga a kiadófőnök, Goldie látta el Om Unitot néhány archív hangmintával. Kiváló atmoszféra, néhol melankolikus, máshol merengő érzés járja át a rövid, mindössze nyolctételes LP-t, amely a szerző szerint egy biccentés a tinédzserkori énje felé.

Bredren – Trinity (Proximity)

A háromfős, belga Bredren is albummal zárja 2014-et, ráadásul elég széleskörűen értelmezik a búvárkodás fogalmát, így a mély drum & basst sikerül rendesen körbejárniuk a Trinityvel. Az LP – a remek koncepciónak köszönhetően – első alkalommal rögtön végighallgattatta magát, pedig akár unalmassá is válhatna, hiszen 70 perc tömény tengerfenéki úszkálás a legjobb merülőket is megviseli. Dubos halfstep, minimalista 2step, szokatlan ritmusú kopogás keveredik remek ötletekkel, olyan pici hangdarabkákkal, amelyek nem hagyják ellustulni a hallgatót. Az utolsó zene pedig megmenti a stílust kevésbé ismerő zenekedvelőt, hiszen a Manon Gogosszal készült High On Yourself egy igazán zenei trekk, kiváló befejezés. A Trinity cédén is kapható, és érdemes is beruházni rá!

VA – Alignment Drum & Bass Vol 1. (Alignment)

Az okosbéz-fanok körében jól cseng az Alignment kiadó neve. Persze ha valakinél Skeptical, Overlook, DLR vagy Dub Phizix szólók jelennek meg, akkor sejthető, hogy a minőség garantált. Itt lenne az ideje, hogy a marketingre is elkezdjenek időt áldozni, mert az nem túl acélos, hogy sem működő Soundcloud-oldalt, sem rendesen frissített Facebook fanpage-et nem találni…
Ettől a válogatás még jó. Igazából semmi újdonság nincs rajta, hiszen gyakorlatilag a label eddigi single-megjelenéseit fogja össze. Kiemelkedik róla a kezdő trekk, a Billion, Sense és Codebreaker-féle Defence Skeptical remixe, a Judda & Treo – 6th Element Dub Phizix szerinti értelme vagy RoyGreen & Protone zongorás-melankolikus 2 Hours című trekkje, de alapvetően az egész album ajánlott mindenkinek, aki szereti a fősodortól eltérő soundot.


Clark – Clark (Warp)

Az “okos” elektronikus zenék méltán híres kiadója is új albummal jelentkezett novemberben. A Warp Aphex Twin és Flying Lotus új lemeze után az előzőeknél egy nem kevésbé elismert alkotó, Clark LP-jét hozta el a nagyközönségnek. Az egyszerűen Clark névvel illetett, nem túl hosszú album elsősorban zakatolós-csörgős techno/ambient vonalon halad, de azért az általánosságban elmondható, hogy Clark korábbi egyvelegeinél jóval emészthetőbb. Aki nyitott az újdonságra és a kísérlezetősebb, eklektikusabb anyagokra, annak mindenképp érdemes egy kört mennie vele.


Share.

About Author

Leave A Reply